Proste jak konstrukcja cepa. idealne do kury albo nawet do niedzielnego schabowego. Ewentualnie przed wódką.
Potrzebne:
- ziemniaki średnie, w miarę równe, ilość zależna od ilości osób
- olej/oliwa w zależności od preferencji
- vegeta albo inny kucharek
hardware: folia aluminiowa i naczynie żaroodporne
ziemniaki obrać, umyć, wysuszyć.
W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę/olej z vegetą (proporcje na 6 ziemniaków, to ok 6 łyzek oleju i 2łyżeczki vegety)
Folię podzielić na kawałki, w które można później opakować ziemniaki. Każdy osobno.
w jedną rękę dzierżu folię, umieszczamy w niej ziemniaka, zalewamy niewielką ilością mieszanki olejowo-vegetowej i pakujemy tak, żeby sie z folii nie wylewało. Najlepiej z artystycznym dzióbkiem z rogów folii na górze.
układamy wsie pakunki w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i do piekarnika na 40 minut w 180stopniach.
Do mniaczków idealnym wydaje się być sos czosnkowy.
Potrzebne:
- ziemniaki średnie, w miarę równe, ilość zależna od ilości osób
- olej/oliwa w zależności od preferencji
- vegeta albo inny kucharek
hardware: folia aluminiowa i naczynie żaroodporne
ziemniaki obrać, umyć, wysuszyć.
W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę/olej z vegetą (proporcje na 6 ziemniaków, to ok 6 łyzek oleju i 2łyżeczki vegety)
Folię podzielić na kawałki, w które można później opakować ziemniaki. Każdy osobno.
w jedną rękę dzierżu folię, umieszczamy w niej ziemniaka, zalewamy niewielką ilością mieszanki olejowo-vegetowej i pakujemy tak, żeby sie z folii nie wylewało. Najlepiej z artystycznym dzióbkiem z rogów folii na górze.
układamy wsie pakunki w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i do piekarnika na 40 minut w 180stopniach.
Do mniaczków idealnym wydaje się być sos czosnkowy.
Komentarze
Prześlij komentarz