Przejdź do głównej zawartości

Kurza improwizacja z żółtym serem

Potrzebne:
- pierś z kurczaka. ilość dowolna
- oliwa z oliwek
- przyprawy (tu: zioła prowansalskie, oregano, tymianek, imbir, papryka ostra, pieprz, sól czosnkowa, curry - opcjonalnie wanilia w proszku)
- czosnek

Do czegoś głębokiego (miska/garnek) wlać oliwę, wrzucić wszystkie przyprawy, dorzucić zgnieciony czosnek, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie zająć się kurą.
Kurę pokroić na kawałki dowolne, raczej mniejsze (średnia moich to tak 3x3cm).
Kurę wrzucić do miski z pseudomarynatą, zamieszać dokładnie i odstawić na godzinę albo i dłużej.
Po tej godzinie wrzucić zawartość gara na rozgrzaną patelnię i smażyć aż się zrobi (parametry na tyle różne, że się nie wysilam, żeby mierzyć).
W czasie smażenia kury zetrzeć żółty ser (taki co to się ciągnie po podgrzaniu).

Po zrzuceniu na talerz kawałki kurczaka posypać serem.
Dla niedietujących: można z frytkami albo z ryżem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

bananowe babeczki

siakieś 18 mniej wiecej wychodzi 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki masła, roztopionego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem Nagrzać piekarnik do 175°C. Wszystkie składniki wymieszać w średniej misce mikserem. Za duże kawałki bananów są obrzydliwe, więc miąchać długo i namiętnie. Foremki do muffinów wyłożyć papierkami do muffinów, lub wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto do foremek, do wysokości ok. 3/4 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut (mój piekarnik. czasy różne, od 15 do 30 minut), aż muffiny zaczną się stawać rumiane (będą pękać!).