Czyli jak w poszukiwaniu słodkiego zapchać się otrębami.
Potrzebne:
-szklanka mleka
- 5 łyżek otrąb pszennych
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka słodzika w proszku (ponoć tabletkowy też się da, ale nie umiem)
- 2 łyżki kakao
- aromat (opcjonalnie)
(w dramacie będąc otręby można zastąpić samymi płatkami owsianymi, wtedy bardziej jeżyki wychodzą).
mleko kakao słodzik wymieszać, dodać minimalną ilość aromatu (albo i nie), podgrzać.
Do podgrzanego mleka wrzucić płatki i otręby, zamieszać i grzać i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzić chwilę po czym z masy robić kulki.
Wskazanym jest, żeby kulki chwilę dłuższą się chłodziły w lodówce (albo chociaż na stole pod przykryciem), ale mi się nigdy nie udało.
Potrzebne:
-szklanka mleka
- 5 łyżek otrąb pszennych
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka słodzika w proszku (ponoć tabletkowy też się da, ale nie umiem)
- 2 łyżki kakao
- aromat (opcjonalnie)
(w dramacie będąc otręby można zastąpić samymi płatkami owsianymi, wtedy bardziej jeżyki wychodzą).
mleko kakao słodzik wymieszać, dodać minimalną ilość aromatu (albo i nie), podgrzać.
Do podgrzanego mleka wrzucić płatki i otręby, zamieszać i grzać i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzić chwilę po czym z masy robić kulki.
Wskazanym jest, żeby kulki chwilę dłuższą się chłodziły w lodówce (albo chociaż na stole pod przykryciem), ale mi się nigdy nie udało.
Komentarze
Prześlij komentarz